Na sadržaj ↓
map

UWC Adriatic

Duino, Italy

182 studenta, 16-19 godina

Osnovan

1982

3 March 2017

Za vreme Prvog Sveskog rata, oblast severno od Trsta bila je centar velikog krvoprolića, gde je zatim Drugi Svetski rat doneo dalje političke i etničke podele u ovom delu Evrope koji postaje središte nemačke, latinske i slovenske kulture.  Sa prvim ulaskom u ovu zonu etničke i istorijske složenosti, UWC Adriatic je prihvatio veoma važnu političku ulogu i postao deo neverovatne kulturne raznovrsnosti.  Zbog ovih razloga regionalna vlada regionai Fruli Venezia Giulia i Ministarstvo spoljašnjih poslova su podržali projekat koledža i postali njegov glavni predstavnik.

Tri jedinstvane karakteristike:

  • Neprevaziđeno iskustvo italijanske kulture – Studenti doživljavaju UWC Adriatic konstantno izloženi bogatsvu i raznovrsnosti italijanskog kulturnog nasleđa. Koledž se nalazi na političkom, kulturnom i geografskom rakršću u samom srcu Evrope.
  • Muzika – Muzika igra veoma veliku ulogu u UWC Adriatic-u zahvaljujući muzičkoj akademiji (ICMA) koja teži ka izučavanju svih muzičkih žanrova i stilova širom sveta.
  • Gradić, ne kampus – UWC Adriatic nije zatvoren u svom sopstvenom kampusu , nego su rezidencije, akademske zgrade, laboratorije itd raspoređene okolo gradića Duina. Studenti su u dodiru sa životima lokalaca i cele zajednice kroz njihov svakodnevni život i društveno-korisni rad.
U učionici 

UWC Adriatic ima u ponudi International Baccalaurate Diploma Programe (IBDP) nastavni plan i program. Pored standardnih kurseva, koledž obezbeđuje arapski, slovenski, srpski, hrvatski i bosanski jezik, svetsku umetnost i kulturu, ekologiju i umetnost. Dodatno tome, svi studenti su u obavezi da uzmu italijanski jezik kao predmet, iako on ne mora biti deo IBDP diplome i može se dobiti poseban sertifikat.

Van učionice
 

UWC Adriatic stavlja poseban akcenat na “društveno-korisni rad” u svom kreativnom (creativity), sportskom ( action) i socijalnom servisu (service) – CAS programu. Biti fizički ukljčen u život zajednice koja ga okružuje, za koledž je veoma bitno i postoji dugogodšnja saradnja sa mnogim organizacijama i programima koji nude volonterske aktivnosti u različitim oblastima.

Društveno korisni rad uključuje : rad sa decom iz italijanskog I slovenskog područja kroz umetnost, predavanje engleskog jezika i druge aktivnosti u lokalnim osnovnim školama, multikulturalne prezentacije koje ponuđuje multikulturalne doživljaje lokalnim osnovnoškolcima kroz raznovrsne aktivnosti sa ciljem za borbu protiv predrasuda i rasizma, pomoć osobama sa mentalnim i fizičkim nedostacima, rad sa izbeglicama, pružanje pomoći osobama koje su nepokretne,poseta starijim osobama u lokalnim institutima, kurs prve pomoći – rad u ambulanti ( sa članovima Crvenog krsta Italije), priprema i izvođenje koncerata u bolnicama i institutima za starije i bolesne ljude, poseta ljudima koji boluju od multipleskleroze, angažovanost u sportkim i pozorišnim aktivnostima za ljude sa invaliditetom, naučne radionice za decu i odrasle, časovi engleskog i konverzacije za lokalnu zajednicu.

Kreativne aktivnosti : Adriatic Times (blog), grnčarija, šah, kreativno pisanje, radionice bazirane na trenutnim aktualnim dešavanjima u svetu, debatni klub, dekupaž i šivenje, crtanje, upoznavanje kulture kroz filmove, model Ujedinjenih nacija,  muzičke aktivnosti (hor, časovi klavira, solo pevanje, komponovanje muzike, muzičke predstave, instrumental časovi), fotografija, robotika, filozofski magazine, TEDx UWC Adriatic-a, teatar, godišnjak, WEB 2.0.

Smešten između Jadranskog mora i Alpa, Trst ima priliku da ponudi svojim studentima listu raznovrsnih  aktivnosti na otvorenom.  Trenutne aktivnosti kojima koledž raspolaže su : Aerobik, badminton, MMA- kombinovane borilačke veštine, savremeni ples, planinarenje, trčanje, “circuit “ trening, kajak, pešačenje, orijentacija, jedrenje, fudbal, plivanje, tenis, frizbi, odbojka, yoga.

Kampus 

Rezidencije UWC Adratic-a i ostale zgrade raspoređene su uokolo gradića Duina, gde se nalaze 7 studentske rezidencije. Ostali objekti uključuju menzu, akademsku zgradu, centar umetnosti, laboratorije, biblioteku,  medicinski centar, auditorijum  i ICMA- Internacionalnu muzičku Akademiju.

Geografski položaj 

Duino je očaravajući, mali, primorski gradić koji je udaljen oko 30 minuta od Trsta. Njegova mirna atmosfera omogućuje studentima da žive mirnim životom. Venecija se nalazi veoma blizu i granica sa Slovenijom je samo nekoliko kilometara udaljena.

Prijave

Studenti se mogu prijaviti za UWC Adriatic kroz UWC nacionalni komitet njihove države. Za više informacija posetite : www.uwcad.it/code/15211/Selection-Procedures

Kontakt


Collegio del Mondo Unito dell’Adriatico O.N.L.U.S.
Via Trieste,
29 – 34011 Duino Aurisina (TS) Italy

18 Koledži
u svetu