Na sadržaj ↓
map

UWC Robert Bosch College

Freiburg, Germany

200 studenata između 16 - 19 godina

Osnovan

2014

3 March 2017

UWC Robert Bosch Koledž je zajednički projekat Nemačke UWC fondacije kao i Robert Bosch fondacije. Lociran u Frajburgu, Nemačkom “zelenom gradu”, koledž ima poseban focus na održivi razvoj, koji je vidljiv u okviru predmeta, studentskog života i arhitekture građevina na kampusu. Veličina Nacionalnog Parka Švarcvalda omogućava dobro organizovani sportski program na otvorenom. Različitost je jedan od najvažnijih ciljeva ovog koledža. Za dobit ovog cilja, koledž obezbeđuje pune stipendije za 70% svojih učenika, zahvaljujući fondovima državnih ministarstava, Robert Bosch fondaciji, B.Braun Melsungen AG, kao i velikom broju drugih fondacija i finansijera..

Tri jedinstvene osobine koledža:

  • Različitost- Preko 90 različitih nacionalnosti koje govore preko 60 jezika i prezentuju sve najveće raligiozne grupe.
  • Održivi razvoj – Saradnja sa gradskim institucijama i iskustva studenata i profesora stvaraju osnovu znanja na temu održivog razvoja na kampusu.
  • Univerzitetski grad Frajburg- Lociran u Frajburgu, učenici mogu profitirati od gradskog kulturnog života, kao i od dobrih prilika za različite projekte i aktivnosti koji doprinose zajednici.
U učionici 

UWC Robert Bosch Koledž nudi International Baccalaureate Diploma Program (IBDP). Uz koledžov fokus na održivi razvoj, prirodne nauke igraju jako bitnu ulogu, kao i matematika. Pored standardnih programa, koledž nudi arapski, svetske kulture i umetnost, politiku, istoriju Azije i Okeanije. Časovi na RBC koledžu nastoje da imaju mali broj ućenika, sa prosekom od 10-12 učenika po programu.

Van učionice 

Kreativnost i sportske aktivnosti podrazumevaju širok obim aktivnosti vođenih od strane učenika, kao sto je kuvanje, blogging, A-Capella grupu, nastupe u gradskim ustanovama sa RBC studentskim orkestrom, debatovanje ili kurs kuvanja internacionalne veganske hrane, ples, fudbal, jogu ili tekvondo.

Koledž sarađuje sa 26 ustanova i organizacija iz Frajburga, uključujući škole, obdaništa, kampove za izbeglice, domove za beskućnike, domove za stare i ekološke institucije. Jednom nedeljno, umesto časova, učenici posete jedan od ovih projekata.

Dva puta godišnje, tokom Project Week-a, učenici učestvuju u projektu koji donosi dobrobit zajednici i može biti aktivnog ili kreativnog tipa.

Četiri puta godišnje, koledž prestaje sa nastavom i organizuje Dane sa posebnim fokusom za čitavu zajednicu. Tri dana uključuju prezentacije, radionice i govore na jednu temu, kao sto je Međunarodni Dijalog, Demokratija, Pravda i Nepravda i Održivi razvoj.

Integrisani u program, Global Affairs su dodatne sesije koje se bave razgovorom o najbitnijim pitanjima našeg vremena- od politike do religije, ekonomije i socijalnih pitanja ili kulturnim trendovima- često uključujući poznate govornike.

Dodatno, kampus funkcioniše kao zajednica: svaki učenik je podržan da izabere oblast koja ga interesuje u okviru koledža i da doprinese održavanju koledža, uključujući biblioteku, baštu, ili kancelarija. Tražeći način kako da se pomogne zajednici je samo jedan od načina da se pokaže lična uključenost u okviru zajednice.  

 

Kampus  

UWC Robert Bosch koledž je smešten na prostoru starog manastira,koji je renoviran i delimično ponovo izgrađen od strane Robert Bosch fondacije. Učionice, biblioteka kao i soba za fitness i umetnost i laboratorije su locirane u istorijskoj zgradi, koja datira još iz davne 1850-te godine. Poslednji sprat je rezervisan za profesore i njihove kancelarije,sobe za učenje, sobu mira, gde učenici mogu da praktikuju jogu i meditiraju ili da se mole.

Glavna zgrada je okružena voćnjacima, travnjacima I baštom starog manastira, koji se održavaju od stane učenika i profesora. Počevši davne 1340-te godine, bašta je održavana od strane monaha i održala se do današnjih dana. Danas, bašta je jako bitan aspekat RBC-ijeve misije održivog razvoja i pristupa te vodi se kao “zelena učionica”.  

Iza starog manastira, nalazi se nedavno konstruisana menza i auditorijum. Menza je vođena od strane NVO “Dreisamwerke“, koja omogučava i nudi poslove ljudima sa smetnjama u razvoju. Od svakog učenika se očekuje da pomogne određenim aktivnostima unutar kuhinje.

Studentsko selo je locirano na suprotnoj strani od glavne zgrade i izgrađeno je tako da predstavlja kontrast staroj, istorijskoj zgradi. 8 kuća za učenike i 4 kuće za profesore u obliku kocki formiraju “studentsko selo”. Svaka kuća nudi drugačiji pogled na okolinu i predstavlja različitost 24 učenika koji žive unutar nje, kao i 4 studenta svake sobe. Svaka kuća obuhvata dnevnu sobu sa kuhinjom kao i dva velika hodnika, svaki sa kupatilom. Sve kuće su izgrađene u skladu sa veoma visokim standardima grada Frajburga koji se tiču energetskih standarda.

Geografska lokacija  

UWC Robert Bosch Koledž je lociran u Frajburgu, Nemačka, na ivici Crne Šume , samo 30 minuta od granice sa Švajcarskom i Francuskom.

Prijave 

Studenti se prijavljuju preko svojih UWC nacionalnih komiteta. Od 2014-te godine, koledž nudi dve dodatne stipendije po godini za učenike koji se vode kao izbeglice.

You have not allowed cookies and this content may contain cookies.

If you would like to view this content please

Kontakt


UWC Robert Bosch College
Kartäuserstraße 119
79104 Freiburg

18 Koledži
u svetu