Na sadržaj ↓

UWC Istorijat

U turbulentnom svetu 21. veka, UWC-ovi ciljevi su danas možda čak i važniji danas nego što su bili 1962. godine.

UWC osnovan je 1962. godine, kada je Atlantik koledž u južnom Velsu (Velika Britanija) primio svoje prve studente. U vreme kada je hladni rat bio na vrhuncu, cilj je bio da okupi mlade ljude iz različitih zemalja da se ponašaju kao predstavnici mira kroz obrazovanje na osnovu zajedničkog učenja, saradnje i razumevanja.

UWC je obrazovni koncept koji je zasnovan na idejama nemačkog pedagoga Kurt Hahn-a, jedan od osnivača UWC pokreta. Han je verovao da škola treba da bude priprema za život, ne samo za univerzitet, i da obrazovanje treba pomoći učenicima da razviju otpornost i sposobnost da dožive neuspeh, isto kao i uspeh.

Osnivanje UWC pokreta u 1962. bio je vrhunac Hahn-ovog razmišljanja o obrazovanju. Han je bio pionir u obrazovanju. Neki od njegovih ranijih inicijativa koje su uključile Salem školu u Nemačkoj i Outvard Bound. Zatim, 1958. godine, dok je prisustvovao konferenciji koja se održavala u NATO-voj školi, bio je inspirisan saradnjom bivših protivnika iz Drugog svetskog rata. On je imao zamisao da u koliko bismo mogli da obrazujemo mlade ljude iz celog sveta, možemo sprečiti buduće sukobe. Iz verovanja da moć obrazovanja može da menja svet, UWC pokret je rođen, sa zadatkom da obrazovanjem ujedini ljude, narode i kulture i da održi mir u budućnosti.

Od tada UWC je čvrsto posvećena pružanju studentima izazovno i transformaciono obrazovanje kako bi ih podstaklo da postanu nosioci pozitivnih promena, i da bi se stvorila mirnija i održivija budućnost.

Page 1

UWC kroz istoriju

UWC danas

18


18 UWC škola i koledža.

150


UWC pokret predstavljen je u preko 150 zemalja preko naših nacionalnih komiteta.
 

60,000


Više od 60.000 studenata iz više od 180 zemalja studiralo je na jednoj od naših UWC školi i fakultetu ili učestvovao u našim letnjim programima.