Na sadržaj ↓

Vannastavne Aktivnosti

 

„Samopouzdanje u naporu, skromnost u uspehu, gracioznost u porazu, pravda u besu, čist razum i pravedan sud čak i u gorčini povređenog ponosa i spremnost na društveno-korisni rad i volontiranje u bilo kom trenutku“.

- Kurt Hahn, osnivač pokreta Ujedinjenih Koledža Sveta

Kreativnost, Aktivnost i Društveno-korisni rad“ (CAS) su uvek bili u centru UWC obrazovanja. Učenici svih uzrasta su podstaknuti da zablistaju ne samo u učionicama, već i van njih, kroz različita angažovanja u širokom spektru kreativnih, sportskih, socijalnih i društveno-korisnih aktivnosti.

Svaka UWC škola nudi širok obim različitih CAS aktivnosti – kako iniciranih i vođenih od strane profesora/zaposlenih, tako i od strane učenika:

Kreativnost:

umetnosti i aktivnosti koje podrazumevaju kreativan pristup u razmišljanju i radu. Neki od primera su pozorište, muzika, istorija umetnosti, posete kulturnim institucijama, ples.

Aktivnosti:

fizička aktivnost i fizički izazov. Neki od primera su planinarenje, vožnja kajaka, trčanje, košarka, plivanje, odbojka, fudbal, kampovanje i orijentisanje u prirodi, i još mnogo drugih.

Društveno-korisni rad:

neplaćeno i volontersko iskustvo koje ima za cilj dvosmerne benificije kako učenicima, tako i široj zajednici gde je škola smeštena. Ove aktivnosti su jako raynovrsne, ali neki od primera uključuju podrška lokalnim vrtićima, sportske aktivnosti u izbegličkim kampovima, angažovanje u sportskim i umetničkim aktivnostima sa osobama sa posebnim potrebama, naučne prezentacije/eksperimenti za decu ili odrasle, časovi engleskog jezika za lokalnu zajednic, rad sa organiskom farmom, pružanje multilulturalnog iskustva učenicima iz lokalnih osnivnih škola.

 

CAS pokazuje da UWC obrazovanje ne predstavlja samo izazov na akademskom nivou, već se može reći da predstavlja pristup životu: razvijajući brigu i saosećanje za druge. CAS dozvoljava učenicima da ono sto su naučili u ucionici, upravo primene i stave u kontekst. Čineći CAS vitalnim delom UWC iskustva, učenici razvijaju interpersonalne veštine kroz eksperimentalno učenje, kreću na putovanje otkrivanja samih sebe nadmašivanjem sopstvenih izazova tako pružajući važan balans između vannastavnih aktivnosti i akademskog pritiska.

Danas, CAS je jedan od tri esencijalna elementa koje svaki učenik treba da ispuni da bi zavrsio International Baccalaureate program (IB), nastavni plan koji su svi UWC koledži usvojili i ekvivalentan je dvema poslednjim godinama srednje škole. Gde druge IB škole zahtevaju samo minimalne potrebne uslove da bi se IB zavrsio, UWC jako fokusira CAS aktivnosti i naše skole i koledži sprovedu više ovih aktivnosti tokom jednog polugodišta, nego druge škole tokom cele godine – i mnogo UWC učenika vidi svoje CAS iskustvo kao najznačajnije UWC iskustvo.