Na sadržaj ↓

UWC Obrazovni Model and Principi

 

“U nama postoji više nego što znamo. Kada bismo mogli to da vidimo, možda do kraja naših života nećemo želeti da se zadovoljimo ničim manjem.”

-Kurt Hahn

U srcu UWC prepoznatljivog modela obrazovanja jeste namerna različitost. Zajednica kampusa je ključna komponenta svake UWC škole. Svi đaci će imati koristi od učenja u raznolikom okruženju koje pomaže u proširivanju umova, uz sticanje međunarodno priznatih kvalifikacija.

Pomažemo đacima da otkriju mogućnost promene. Oni uče da mogu pripomoći promeni sveta, kroz njihovo hrabro delovanje, ličnim primerom i nesebičnim vođstvom. Podržavamo mlade da dostignu svoj intelektualni, moralni, emocionalni, socijalni, duhovni i fizički potencijal.

Ono što đaci uče je vođeno kroz sedam principa koji predstavljaju našu posvećenost obrazovanju čoveka kao celina. Oni su podržani potragom za mir, održivošću i socijalnom pravdom, koji su naši osnivački ciljevi.

  1. Obrazovanje treba da se odvija u raznolikom okruženju. Đaci treba da budu izabrani iz oblasti i socijalnih grupa koje odražavaju širok spektar tenzija između ljudi.
  2. Obrazovanje zahteva aktivno promovisanje interkulturalnog razumevanja i razvoj istinske brige za druge koja počiva na zajedničkim životnim iskustvima i kooperativnog življenja. Ovo uključuje razgovor i angažovanje o globalnim problemima u potrazi za mirom.
  3. Fizička spremnost i zdrav način života su sastavni deo izgradnje uravnotežene osobe. Nezdrav način života limitira ljudski potencijal i nije promovisan na UWC kampusima.
  4. Interaktivna zajednica je u srcu koledža/škola. Ovo zahteva puno i aktivno učešće svih članova zajednice.
  5. Đaci treba da budu u stanju da preduzmu mere u vezi sa pitanjem održivosti na individualnom i institucionalnom nivou.
  6. Đaci moraju da imaju prilike uvode u praksu ličnu inicijativu, samodisciplinu i odgovornost, kao i da upravljaju rizikom i prihvate izazove. U skoro svim okolnostima, ta mogućnost treba da bude podržana prisustvom odraslih.
  7. Prepoznaje se činjenica da pojedinci poseduju jedinstvene talente i sposobnosti. U svim školama/koledžima postoje programi koji bi trebalo da pomognu studentima u dostignuću punog potencijala u ovim oblastima.

Sve škole i koleži dele misiju i vrednost UWC-ja. Doduše, svaka institucija radi drugačije, sa izrazitim lokalnim i regionalnim identitetom. UWC obrazovni model obezbeđuje jedinstveni okvir unutar kojeg svaka škola ili koledž dodaje svoji poseban “začin”. Fokus ovih institucija jeste ovakav jedinstven pristup obrazovanju.