Na sadržaj ↓

UWC Obrazovni Model and Principi

 

Postoji u nama više nego što znamo kada bismo mogli to da vidimo; možda do kraja naših života nećemo želeti da se zadovoljimo manjem.

Kurt Hahn

U srcu UWC prepoznatljivog modela obrazovanja jeste namerna različitost. Proširenje preko cele zajednice je ključna komponenta svake UWC škole. Svi učenici/ce će imati koristi od učenja u raznolikom okruženju koje pomaže u proširivanju umova i osećaja sebe uz sticanje međunarodno priznatih kvalifikacija.

Pomažemo studentima da otkriju mogućnost promene. Oni uče da mogu da pomognu da se promeni svet kroz njihovo hrabro delovanje, ličnim primerom i nesebičnim liderstvom. Podržavamo mlade da dostignu svoj intelektualni, moralni, estetski, emocionalni, socijalni, duhovni i fizički potencijal.

Ono što učenici/ce uče je vođeno kroz sedam principa koji predstavljaju našu posvećenost obrazovanju čoveka kao celina. Oni su podržani potragom za mir, održivošću i socijalnom pravdom, koji su naš osnivački cilj.

  1. Obrazovanje treba da se odvija u raznolikom okruženju. Učenici/ce treba da budu izabrani iz regiona i socijalnih grupa koje odražavaju širok spektar tenzija između ljudi.
  2. Obrazovanje zahteva aktivno promovisanje interkulturalnog razumevanja i razvoj istinski brige za druge koja počiva na zajedničkim životnim iskustvima i kooperativnog življenja. Ovo uključuje razgovor i angažovanje o globalnim problemima u potrazi za mirom.
  3. Fizička spremnost i zdrav način života su sastavni deo izgradnje balansirane osobe. Nezdrav način života limitira ljudski potencijal.
  4. Interaktivna zajednica je u srcu koledža/škola. Ovo zahteva puno i aktivno učešće svih članova zajednice.
  5. Učenici/ce treba da budu u stanju da preduzmu pozitivne mere oko pitanja održivosti i na institucionalnom i individualnom nivou.
  6. Učenici/ce moraju da imaju prilike da vežbaju ličnu inicijativu, samodisciplinu i odgovornost, kao i da upravljaju rizikom i prihvate izazove. Gde je to moguće, ta mogućnost treba da bude podržana prisustvom odraslih.
  7. Prepoznaje se činjenica da pojedinci poseduju jedinstvene talente i sposobnosti. Programi bi trebalo da postoje u svim školama/koledžima koji će pomoći da se dostigne potpuni potencijal studenata.

Sve škole i koleži dele misiju i vrednost iUWC-ja, ali svaka radi drugačije, sa izrazitim lokalnim i regionalnim identitetom. UWC obrazovni model obezbeđuje zajedniči okvir unutar kojeg sve naše škole i koleži rade. Fokus ovih škola jeste na ovakav poseban pristup obrazovanju.