Na sadržaj ↓

Šta je UWC?

UWC (Koledži Ujedinjenog Sveta) čini edukaciju silom koja ujedinjuje ljude, nacije i kulture radi mira i održive budućnosti.        

     

You have not allowed cookies and this content may contain cookies.

If you would like to view this content please

Centralni deo UWC etosa je verovanje da obrazovanje može da okupi mlade iz svih sredina na osnovu njihove zajedničke humanosti, da bi se uključili u socijalne promene kroz svoja hrabra delovanja, lične primere i nesebičnog liderstva. Da bi se to postiglo, UWC škole i koledži širom sveta pružaju izazovno i edukativno iskustvo namerno raznolikim grupama mladih ljudi, inspirišući ih da postani agenti pozitivne promene u skladu sa osnovnim UWC vrednostima:

  • Internacionalno i interkulturalno razumevanje
  • Proslava različitosti
  • Lična odgovornost i integritet
  • Međusobna odgovornost i poštovanje
  • Saosećanje i služba
  • Poštovanje životne sredine
  • Osećaj idealizma
  • Lični izazov
  • Akcija i lični primeri

Danas, UWC ima 18 škola i koledža, na 4 kontinenta, gde je glavni fokus na starosnu grupu od 16-19 godina. Ovo je period života kada se energija i idealizam mogu preusmeriti ka empatiji, odgovornošću i akciji. U ovim koledžima se uči međunarodna matura (International Baccalaureate) kao njihov formalni nastavni plan i program, na čiji razvoj je UWC imao veliki uticaj, a istovremeno i naglašavao značaj empirijskog učenja, društveno korisnog rada i aktivnosti na otvorenom.

Studenti koji će pohađati UWC koledž biraju se u svojim domovinama, u 150 zemalja, kroz jedinstven sistem nacionalnog komiteta. Selekcija se zasniva na pokazanom poverenju i potencijalu. U skladu sa etosom UWC-ja, da obrazovanje treba da bude nezavisno od društveno-ekonomskih mogućnosti studenata, 70% učenika/ca dobija punu ili parcijalnu stipendiju koja se zasniva na njihovim finansijskim potrebama.

UWC dodatno vodi kraće edukativne programe koji se događaju na kampusima škola. Ovo je radi povećanja broja ljudi koji će imati pristup UWC edukativnom iskustvu.

UWC takođe podstiče doživotnu posvećenost društvenoj odgovornosti i do danas je inspirisao globalnu mrežu od više od 60.000 bivših učenika/ca, koji veruju da je moguće preuzeti mere i napraviti razliku na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou.